7 Mart 2016 Pazartesi

Hanoi ve Ha Long Bay

Ve işte Vietnam gezimizde en merak ettiğimiz başka bir yöne doğru gidiyoruz. İstikamet Hanoi ve Ha Long Bay. Sabah erken saatte Hanoi'ye uçtuk. Varır varmaz, şehirin başkent olması, havanın HCMC ye nazaran daha az nemli  olması, bol yeşillikler içinde Fransız stili binaları, öğle yemeğini yediğimiz 5 * lı tarihi bir otelde alıştığımız tarzda yemekler görmek, hepimizin bünyesinde aynı etkiyi yarattı. Biz Hanoi yi daha bi sevdik sanki. Vietnamlılar Hanoi sokaklarını HCMC de olduğu gibi motorsikletleriyle kat ediyorlar. Etrafda her köşede her boşlukta, kafelerin önlerinde park etmiş motorsikletler görmeniz mümkün. 



Hanoi de ziyaret edeceğimiz en ilgi çekici yer aynı zamanda şehrin en önemli ziyaret noktalarındn biri; Edebiyat Tapınağı.
Konfiçyüs Tapınağı olarak da biliniyor. Konfiçyüs öğretilerinin yanı sıra edebiyat ve şiir alanında da eğitim vermiş. Aynı zaman da 11. yy dan 18.yy a kadar eğitim vermiş Vietnam'ın ilk üniversitesi olarak kabul ediliyor.  

15.yy da imparatorun emriyle, burada eğitim gören ve başarı ile mezun olanların isimlerini onları onurlandırmak için taş kitabelere yazılmış ve kaplumbağaların sırtına yerleştirilerek avluda yerlerini almış. Kaplumbağa Hint ve Çin felsefesinde uzun ömür, refah, barış ve mutluluğun simgesi sayılıyor. 





Tapınak, Topkapı Sarayındaki gibi birbiri ardına sıralanmış avlulardan oluşuyor. Sunak en son avlu da. Hemen öncesindeki avlu da turistik eşya dükkanları sıralanmış. Avlunun bir köşesinde uzun bir kuyruk var. Kuyruğun sonunda bir masada oturmuş elindeki kamış kalemle kırmızı kağıtlara Çin Alfabesinin harflerini çiziktiren yaşlı bir amca. Hediyelik eşyadan kırmızı kağıdını alan gençler, yeni evliler, öğrenciler, bu yaşlı hattata bir takım dualar yazdırıyorlarmış. 





Ha Long Bay...


Bu ismi Hazret-i Google a sorarsanız muhteşem gün batımı resimleriyle ve olağan üstü bir deniz manzarasıyla karşılaşıyorsunuz. 

Biz şanslı gezginler olarak bizati o manzaranın içinde bir gece  geçirmeye gidiyoruz. 

Ha Long Bay , Hanoi nin 165 km doğusunda ki bir körfezin adı. Türkçesi Alçalan Ejder. Adını mitolojik bir hikayeden alan doğal bir oluşum. Hatta o kadar doğal ki adaların pek çoğuna insan eli değmemiş. 

1600 tane kireçtaşından oluşmuş irili ufaklı adacıklar var etrafda. 1994 de UNESCO Dünya Miras Listesine alınmış.Bir kere şu konu da anlaşalım. Hangi fotoya bakarsanız bakın, hangi yazıyı okursanız okuyun, buradaki atmosferi hissedip anlamanız pek olası değil. 

                                                                                                                                                                                              Kıyıdan can yeleği giymeden hareket etmeyen taşıma botlarıyla, geceyi geçireceğimiz ahşap teknemize ulaşıyoruz. Hava biraz puslu ve hafif serin. Ama yinede çok şanslıyız çünkü tekne sadece bizim ve kendi grubumuzdan başka kimse ile paylaşmak zorunda değiliz. Etrafımızda bizimkinden başka bir sürü ahşap tekne var. Tekneler son derece sessiz ilerliyorlar adaların arasından. Suyun rengi ışık vurdukça değişen  yeşil tonları.  İçinde iki kişinin sıra ile hareket edebileceği klimalı minik kamaralarımıza yerleşiyoruz. 


Bugün yapacağımız iki aktiviteden biri bizi tekneye taşıyan küçük botlarla adalardan birine gitmek ve sonrasında gün batımını izleyeceğimiz kumsalı olan başka bir ada ziyareti. Rüzgarın ve gel gitlerin etkisiyle kireçtaşı adalarda oluşmuş mağaralar var. Dünyanın değişik yerlerinde böyle oluşmuş pek çok mağaraya girip çıkmışlığım var. Çıkmadan önce, yinemi mağara! Ne farkı olabilir ki diye düşünüyorum. Ancak Vietnamlı kardeşlerimiz bu mağarayı o kadar güzel ışıklandırmışlar ki olağanüstü güzellikte fotoğraf kareleri yakalıyabiliyorsunuz.  Hem mağaranın bulunduğu yerden görünen manzara muhteşem. 
Ertesi sabah kalk borusu 6.30 da. Ama zorunlu değil. Güvertede Tai-Chi dersi var. Yaşasın! Uzak Doğu da, en eski Uzak Doğu sporlarından birini yaparak güne başlıyacağız. 
Tam saatinde güvertedeyiz. Hava mis. Ama ortada ne hoca var ne de taichi sever. Şimdilik iki kişiyiz. Akşam mutfakta noddle haşlayan personel bize tai chi yaptırmak üzere geldigünde  3 kişi olduk. 20 dk rötarla ve 3 kişi olarak başladığımız sabah sporumuzu, 6 kişi olarak son buldu. Ödül olarak güvertede mis gibi taze kahve ve kek ikramı kazandık. Yeni maceralara hazırız. 



























1 yorum:

  1. anlatılmaz yaşanır diyosun anlıyorum da, şimdi gidemeyeceğime göre daha çok foto rica etsem ;))

    YanıtlaSil