29 Aralık 2010 Çarşamba

Ön Çalışmalar...

Henüz bir günlük olan blog çalışmam ufak çaplı ses getirdi. Beni de kendime getirdi. Çünkü fark ettim ki bir benim birde çocuk bakmakla meşgul bir kaç arkadaşımın blogu yokmuş.

Meraklısını küçük bir not! Dün Serap'la koştura koştura aldığımız Gürcü olmayan şaraplardan G.Afrikalı KAYA isimli şişe beklemediğim kadar iyi çıktı

Anladım ki artık yurt dışı turundan dönerken, güzel şarap taşıma hengamesi tarih olabilir. Ekstra bir durum olmadıkça, yerli ve yabancı şarap Metro'dan alınır. Fiyatlar o kadar makul ki , çat kapı gittiğiniz misafirliklere eli boş arz-ı endam etmemek için 3-5 şişe alınıp evde bulundurulmasında fayda var . 

Konumuza geri dönecek olursak; 2011'i Beyrut sokaklarında karşılayacağımı söylemiştim. Lübnan ve Beyrut la ilgili küçük bilgileri de burada yazmak istedim. Gün olur da yolunuz düşerse aklınızda bulunsun diye...



Resmi Adı      :      Lübnan Cumhuriyeti           
Başkent        :       Beyrut
Nüfus           :        Yaklaşık 4 milyon
Dil               :         Arapça, İngilizce, Fransızca, Ermenice
                                 Yüz ölçümü    :     10.452 km2
Komşuları       :        Kuzey ve Doğusunda Suriye, Güney'inde İsrail,Batısında Akdeniz
İklim             :        Akdeniz İklimi, bildiğin yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlı
Bayrak          :        Ortasındaki Sedir Ağacı Ülkenin amblemi. Lübnan Sediri (Cedrus libani) olarak bilinen ağacın ta kendisi. Dorystoechas_hastata mensubu rehber arkadaşlarımın yakından tanıdığı bir flora unsurudur

Lübnan Tarihinden Kısa Notlar
Osmanlı Beyrut'u(Kaynak: gizlenentarihimiz.blogspot.com)
  • Lübnan tarihi Fenikelilerle başlıyor. Fenikeliler bugün kullandığımız alfabeyi bulmuşlar. Hatta bugün Lübnan’daki bir kısım Hıristiyan topluluk kendilerine Arap yerine Fenikeli demeyi tercih ediyormuş. Sanırım alfabeyi bulmayı, Arap olmaktan daha asil buldukları için.
  • Osmanlı Lübnan'a Yavuz Selim Hanın Mısır Seferi sırasında ilk defa gelmiş. Filistin, Suriye, Mısır la birlikte Lübnan da Osmanlı sancağına katılmış. Bu seferde " Halife " sıfatını alan Sultan ın sancak yaptığı Lübnan tam 402 yıl Osmanlı toprağı olmuş.
  • Değişik zamanlardaki istilâ ve göçler, Haçlı Seferleri, iç çatışmalar, Dünya Savaşları, Fransız Mandası, günümüzdeki süper güçlerin Büyük Ortadoğu Projesi , küçük bir Ortadoğu ülkesi olan Lübnan’ın bu gün ki karmaşık nüfus yapısını oluşturmuş. Yaklaşık 400.000 Filistinli mülteci, kamplardayaşıyor.
  • Bugün Lübnan’da 7 ayrı ordu vardır; bunlar (50 bin kişilik) İsrail, (20 bin kişilik) Hıristiyan Falanjist, (12 bin kişilik) Lübnan, (30 bin kişilik) Suriye, (7 bin kişilik) Hür Lübnan, (15 bin kişilik) Filistinli gerillalar ve (7 bin kişilik) Amal ordularıdır. Ayrıca barış gücü de mevcuttur (1993). Dolayısıyla Lübnan her an patlamaya hazır bir barut fıçısı görünümündedir.
  • 1975’te başlayan iç savaştan bu yana silahlı çatışmalar, bu kadar fazla asker ve sivil teşkilatlar bulunması dolayısıyla zaman zaman artmış ve ateşsiz bir gün hemen hemen hiç geçmemiştir.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder